När vi skaffar elavtal tenderar vi att göra det snabbt och sedan mer eller mindre glömma av det. Det är bara om elpriserna skjuter i höjden som vi märker det på våra räkningar och känner hur svetten börjar sippra fram på pannan. Men det finns enkla sätt att få större koll på både elavtal och förbrukning.

Påverka ditt elavtal

Elpriser tenderar att röra sig upp och ner under årets lopp, och även om det ibland kan innebära låga priser, vilket är väldigt välkommet för oss elkunder, kan det likväl rusa i höjden och priserna stiger markant. Under vinterhalvåret är priserna ofta högre och vi brukar dessutom förbruka mer el än under sommaren, viket gör att du kan få höga räkningar om du har ett rörligt elavtal. Det bästa sättet att försäkra dig om så billig el som möjligt är att regelbundet jämföra olika elavtal och se vilket som passar dig bäst. Idag behöver du inte heller välja mellan billig och miljövänlig el, då de allra flesta bolag använder sig av förnyelsebar el. Var dock säker på att dubbelkolla den detaljen innan du bestämmer dig för att byta, så att du är säker på att bolaget delar dina värderingar.

Påverka din elförbrukning

För att påverka din elräkning är det inte bara själva elavtalet som är viktigt att titta över och jämföra med jämna mellanrum, utan det är också viktigt att se över hur din elförbrukning ser ut. Hur använder du din el under året, hur förändras det under de olika årstiderna och hur kan du använda elen mer medvetet? Kanske du inte måste torktumla allt utan kan dela upp tvätten mer och låta fler plagg hängtorka? Hur många av dina apparater har du på standby – något som drar el trots att du inte använder exempelvis din tv eller högtalarna just då – och vad kan du börja stänga av helt när du inte använder det? Släcker du lamporna efter dig i rum du inte är i, och använder du LED-lampor som drar mindre el? Sådana saker är viktiga att tänka på och kan faktiskt påverka din elräkning en hel del.