Idag är det många som försörjer sig via laptopen. Med en laptop går det nämligen att arbeta varsomhelst: i sängen, på soffan, eller i favoritkafét. En sak som ofta blir bortglömd när man talar om laptops är dock ergonomin. Det är lätt att förlora sig i all teknisk jargong och de högre numren som laptops marknadsförs med. Ergonomin är viktig! Det här är vad du borde ha i åtanke när det gäller ergonomin med en laptop.

Hur ser bordet ut?

Kanske den viktigaste aspekten när man talar om ergonomi är bordet du tänkt använda med din laptop. Till hemmakontoret behövs förstås fler möbler som dessutom håller en hög standard. Ett ergonomiskt Laptopbord är ovärderligt, eftersom det innebär att du kan justera din arbetshöjd, vinkel och även arbetsplats helt på dina egna villkor! Laptopbord är nämligen mycket kompaktare än ett vanligt skrivbord och går att vika ihop och bära med en hand. Du kan dessutom anpassa arbetshöjden utefter just dina egna preferenser, oavsett om du placerar laptopbordet framför soffan, bredvid sängen eller tar med dig den till biblioteket. God ergonomi finns alltså alltid nära till hands med denna typ av produkt.

En ergonomisk stol är värd sin vikt i guld

Sitter du hemma och arbetar är förstås stolen något som du måste fundera lite extra på. En bra arbetsstol är värd sin vikt i guld, eftersom den säkerställer att du håller god hållning medan du sitter och att du känner dig bekväm under hela arbetsdagen. Arbetar du [https://www.gp.se/s%C3%A5-kan-du-jobba-ergonomiskt-i-ditt-hemmakontor-1.36784352:egentligen ergonomiskt] om du inte har en ordentlig stol? Ergonomiska stolar är en del dyrare än billigare varianter, men sparar dig både tid och ryggvärk i längden! Investera helst i en ergonomisk arbetsstol och inte en gamingstol. Gamingstolar tenderar nämligen att vara både dyrare och mindre ergonomiska.

Skärmen spelar roll

Skärmen på din laptop spelar större roll för ergonomin än du kanske tror, både vad gäller vinkeln och kvaliteten på skärmen. Läran om ergonomi handlar egentligen om hur din arbetsmiljö påverkar dig som människa, och skärmen är inkluderad i din arbetsmiljö. Helst vill du positionera skärmen i en vinkel som gör det möjligt för dig att hålla god hållning medan du arbetar. Det innebär en rak nacke och en rak rygg. Böjer du på nacken hela dagen leder det snabbt till värk och ömma muskler.

Även kvaliteten på skärmen är viktig att ha i åtanke. Högre upplösning innebär bättre skärpa, vilket i sin tur innebär att du slipper anstränga dina ögon i onödan. För dig som arbetar med exempelvis bildredigering behöver du även se till att skärmen har goda färginställningar för ett smidigare arbetsflöde. Slipp ständigt luta dig framåt och snegla på skärmen med en bra skärm!

Sammanfattning

Ergonomi är något som ofta glöms bort när man talar om laptops, men är förstås otroligt viktigt, särskilt för dig som arbetar på distans med laptopen. Det allra viktigaste att ha i åtanke är ett passande bord och en ergonomisk arbetsstol. Ergonomiska möbler kostar en del extra, men sparar dig både rygg- och huvudvärk i längden! En bra skärm, i rätt vinkel, hjälper även det.